Download søjle-skabelon (Word).
Eksempel på en bruttoliste:
1. Friske råvarer | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Frisk krydderi | Chili, ingefær | Opskrift: Chili con carne |
Frugt | Appelsiner, bananer, bær, citroner, pærer, æbler | Til snack, i salater, i desserter, smoothies Opskrift: Smoothie |
Grøntsager | Hvidløg, løg, rødløg, tomater | Tomater skal helst opbevares uden for køleskab |
Krydderurter i potte eller have | Basilikum, citronmelisse, dild, estragon, koriander, mynte, oregano, persille, purløg, rosmarin, salvie, timian, | I salater, i kolde og varme retter, i dressinger Opskrift: Pesto |
2. Kølevarer | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Fisk og skaldyr | Havtaske, laks, makrel, multe, rejer, rødspætte, sild, skrubbe, torsk, tun | Dagens indkøb, kun røgvarer kan holde længere tid |
Fiskepålæg | Fiskefrikadelle, røget laks, hellefisk, ørred, makrel, rogn | |
Frisk Pasta og gær | Båndpasta, lasagneplader, ravioli | |
Frugtgrøntsager | Aubergine, avocado, peberfrugt | |
Frugtjuice og -saft | Appelsinjuice, citronsaft, æblejuice, frugtsaft | |
Kød | And, bacon, kylling, svin, kalv, okse, lam, vildt | Dagens indkøb, kun røgvarer kan holde længere tid. |
Kødpålæg | Afskåret pålæg, postej, pølse, skinke, | |
Kål | Broccoli, blomkål, hvidkål, grønkål, rødkål | |
Løg | Forårsløg, løg, porre | |
Mælkeprodukter | Creme fraiche, fløde, hytteost, kvark, mælk, ost, skyr, smør, yoghurt, | |
Rodfrugter | Gulerod, knoldselleri, pastinak, persillerod, rødbede | Langtidsholdbare |
Rodknolde | Jordskok, kartoffel, sød kartoffel | |
Salat og bladgrønt | Frisésalat, hovedsalat, iceberg, krølsalat, rucola, spinat | |
Squash- og græskar | Agurk, courgette, stribet squash | |
Stængelgrøntsager | Asparges, bladselleri, fennikel | |
Æg | Hønseæg |
3. Frostvarer | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Bælgfrugter | Hvide bønner Røde bønner Mungbønner Kikærter |
Køb en eller flere poser, læg i blød natten over, kog alle på en gang og frys ned i små portioner Opskrift: Humus (kikærter) Kylling i karry m/ kikærter Chili con carne (bønner) Salater (alle) |
Dej | Butterdej, croissantdej, tærtedej.Forbagte boller, brød, pizzabund. | Forbered større mængder, der kan deles op i små portioner. Gærdej skal forbages Opskrift: Tærtedej Nemme boller |
Diverse | Blinis, desserter, marcipan | Har du en større rest dessert, marcipan m.m. så frys dem ned. Opskrift: Blinis |
Fisk og skaldyr | Laks, makrel, multe, muslinger, rejer, rødspætte, sild, skrubbe, torsk, tun | Al renset fisk og skaldyr kan fryses. Bemærk: Tun SKAL være helt optøet, før den steges. |
Frugt/Saft | Alle bær Blommer, æbler Saft i små portioner |
Køb/høst i sæsonen og frys ned i små portioner Æbler udkernes, bedst i kager og varme retter |
Grøntsager | Blancheret grønt f.eks.: Blomkål, broccoli, bønner, spinat, ærter Tilberedt grønt: Råstegte kartofler Kartoffelkager Rødkål |
Køb/høst i sæsonen og frys ned i små portioner. Færdige frostvarer, kan evt. opdeles i mindre portioner. |
Krydderurter | Estragon, mynte, oregano, persille, purløg, rosmarin, salvie, timian | Køb/pluk friske krydderurter, skyl, hak og frys ned i små portioner |
Kød | And, bacon, kylling, svin, kalv, okse, lam, vildt | Køb større partier og del op i mindre portioner og frys ned i fryseposer. Vælg evt. at præparere råt kød, så det kun skal gøres færdigt ved enten grill eller færdigstegning Opskrifter: Ubagt/forbagt lasagne Forstegt kød, som kan varmes hurtigt i retter. Ubagt hjemmelavet leverpostej |
Mælkeprodukter | Creme fraiche, fløde, kvark, mælk, ost, skyr, smør, yoghurt | Fryses i små enheder, som kan tages op efter behov. De flydende produkter er bedst at bruge sammen med andre ingredienser i retter, da de kan miste den helt friske smag. |
Røde ris/vilde ris | Køb en eller flere poser, kog alle på en gang og frys ned i små portioner | Tilbehør i stedet for hvide ris Til salater Til farsbrød |
Tilberedte retter med kød og/eller grøntsager | Basiskødsovs, frikadeller, lasagne, ubagt leverpostej. Humus, oliventapanade, pesto. |
Lav en stor portion af retten og frys den ned i mindre portioner. Opskrifter: Kødsovs bolognaise Chili con carne Lasagne Moussaka Leverpostej Humus, tapanade, pesto |
4. Mel, gryn, ris, korn, pasta, frø, m.m. | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Bage- og sylteingredienser | Atamon, bagepulver, geleringsmiddel, husblas, lagereddike, natron, potaske, tørgær | |
Frø | Græskarkerner, nigellafrø, pinjekerner, sesamfrø, solsikkekerner, | |
Kaffe | Hele og malede bønner, pulverkaffe | |
Kornprodukter | Bulgur, couscous, havregryn, hirse, hvedemel, nudler, pasta, perlebyg, rugmel, quinoa, ris, majskorn (popkorn), maizena, mysli | Opskrift: Bygotto Couscous Pasta |
Nødder | Cashewnødder, hasselnødder, mandler, mandelmel, makademianødder, nøddemix, peanuts, pistacienødder, valnødder, | |
Te | Grøn, hvid og sort te, urtete |
5. Tørret frugt, grønt, svampe | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Frugt | Abrikoser, dadler, figen, gojibær, rosiner, svesker, tranebær. Skiver af mango, papaya, æbler. | I salater, i varme retter, som snack Opskrift: Marokkansk lam (Lea) Adventskage |
Rodfrugtchips | Kartofler, gulerødder, jordskokker, rødbeder | Opskrift: Tørrede jordskokkechips |
Svampe | Kantareller, Karl Johan, |
6. Bagværk | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Boller | Opskrift | |
Kiks | ||
Knækbrød | Opskrift: Kat | |
Rugbrød | Opskrift | |
Større brød | Opskrift |
7. Henkogt, syltet | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Diverse | Chutney | Opskrift: Blomme- og tomatchutney, æblechutney |
Frugt | Ananas, blommer, fersken, pærer, æbler Marmelader og syltetøj |
Gode til desserter Opskrift |
Grøntsager | Agurker, asier, chilier, cornichoner, kapers, madagascarpeber, rødbeder, | Opskrift |
8. Olie, eddike, soya m.m. | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Diverse | Bearnaiseessens | Opskrift: Bearnaisesauce |
Olie | Olivenolie, rapsolie, sesamolie, valnøddeolie, vindruekerne | Opskrift: Dressinger Kryddersaucer (Mette) |
Saucer og tilbehør | Dijonsennep, fiskesauce, karrypasta, ketchup, mayonnaise, piri piri, remoulade, sambal oelek, soya, worchestersauce, tabasco, østerssauce, | Opskrift: Hjemmelavet remoulade Hjemmelavet mayonnaise |
Vineddike | Hvid- og rød balsamico, estragoneddike | Opskrift: Kryddereddike |
9. Konserves | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Diverse | Crème de Marron, peanutbutter, tahini | |
Fiskekonserves | Laks, makrel, sardiner, torskerogn, tun, | |
Frugt | Ananas, fersken, figen, kirsebær, pærer | |
Grøntsager | Bønner, kikærter, majs, tomater (flåede), tomatpuré, vandkastanjer | |
Kødkonserves | Postej, |
10. Krydderier | Eksempler / mine varer | Gode råd & henvisning til opskrifter |
Diverse | Sovseterninger | |
Pulver og/eller hele krydderier | Allehånde, birkes, chili, gurkemeje, ingefær, kanel, karry, kommen, koriander, lakrids, løgpulver, muskatnød, nelliker, paprika, peber (hvid, sort, grøn, rød), spidskommen, vanilje. Krydderiblanding. |
|
Salt | Salt, sydesalt med krydderier, havsalt | |
Sukker | Brun farin, raffineret sukker, rørsukker, flormelis | |
Tørrede krydderurter | Basilikum, dild, estragon, laurbærblade, kaffir limeblade, koriander, oregano, persille, purløg, rosmarin, salvie, timian |