Chili con carne

IMG_2268IMG_2261IMG_2265

7-10 Personer (afhængigt af hvor sultne de er)

2kg hakket oksekød
2 dåser flåede tomater med eller uden chili
4 løg
300-500g tomater (gerne cherrytomater hvis man vil flotte sig)
3 peberfrugter eller snackpeber
1 tomatpuré
1 stor mørk øl, gerne en med høj alcohol procent og krydret smag
ca. ½ plade mørk kogechokolade
1 deciliter balsamico
1 stort glas rødvin
1-3 habanero chili (afhængigt af hvor stærkt det skal være)
2-3 almindelige røde chilier
2-4 sp. sk. paprika
2-3 sp. sk. spidskommen pulver
2 sp. sk. koriander eller en hel frisk supermarkedsplante
2-4 tesk. Tabasco (eller anden chilisauce)
salt/peber efter behov
1-2 tesk. hele peberkorn (f.eks rosenpeber)
2-3 tesk. cayennepeber
½ – 1 deciliter ketchup
1-2 sp. sk. nescafé eller tilsvarende sort kop kaffe
2-3 lime
en lille smule honing, brun farin eller sukker (hvis ketchupen ikke allerede søder den meget)
2 dåser røde kidney bønner
2-3 sp. sk. olie
1-2 ciabatta brød
1 creme fraiche

Tilvalg:
kanel
lakrids
hvidløg
oksesmåkød
fløde

Når jeg tænker chili con carne er det helt bestemt westerns med Clint Eastwood, en støvet bar og en sort jerngryde der har boblet i flere dage med alverdens ting i. Heldigvis har jeg væsentlig flere, og bedre ting at vælge imellem, end en krofatter i det gamle westen, men det medfører at denne chili er tung, krydret og en decideret sammenkogsret.

Der er ingen af tingene der er absolut nødvendige (udover kødet og chilien), så hvis man ikke lige har en enkelt eller to af ingredienserne gør det ikke så meget. Der kan også helt klart skrues både op og ned for chili-styrken. Denne version er i den stærkere ende, men hvad er en chili con carne som ikke smager af chili? Dertil skal siges at der er mange forskellige chilier, med hver sin smag og din ret bliver generelt bedre hvis du bruger forskellige typer. Derfor anbefaler jeg at du køber blandede slags og smager til løbende.

Fremgangsmåde:
brænd paprika og spidskommen af i olien i en stor gryde.
Brun herefter kødet.Mens kødet bruner hakker du dine grøntsager, det behøver ikke være alt for fint, da retten alligevel bliver kogt helt ud.
Hæld grønsager op I gryden og lad stege/simre i 10-15min sammen med diverse krydderier.
Tilføj tomatpure og hakkede tomater og rør godt, lad simre i et par min.
Tilføj alle væsker stille og roligt, samt saften fra dine limes og rør godt.
Tilføj kaffe/chokolade
Din ret er ved at være der, nu er den dejlige opgave tilbage at smage den til over de næste 6-10 timer hvor den står og simrer. Pas på den ikke koger fast, så hold blusset lavt og rør i den jævnligt.
Hvis den koger tør for væske tilføjer du et halvt glas vand og rører.
Typisk skal salt/sødme/chili justeres, og kan ikke rigtigt smages før retten har kogt i 1-2 timer. Vent derfor gerne med honning, ekstra chili, ketchup, ekstra chokolade og salt. (Ketchup er overraskende sødt)
10 min inden servering tilføjes bønnerne, husk at skylle dem.
varm brødene i ovnen.
Serveres dampende varm i en skål med groft brød til, evt. med en lille dusk frisk koriander på toppen og creme fraiche ved siden af.

  • (Troels)