Bûche de Noël

Julen14 006
8 – 10 personer

Rouladebund:
150 g rå marcipan
1 1/4 dl piskefløde
3 hele æg
50 g smør
60 g flormelis
50 g hvedemel
2 æggehvider
2 spsk orangelikør eller lignende

Cremefyld:
50 g mandler
1/4 l piskefløde
200 g blød nougat

Overtræk:
150 g mørk letbitter chokolade
4 halve valnøddekerner
2 spsk sukker
evt. 10 usaltede afskallede pistachenødder

Fremgangsmåde – det kan være en fordel at klargøre cremefyldet inden rouladebunden sættes i ovnen, så kan fyldet køle af mens bunden bager.

Rouladebund:
Marcipanen piskes med piskefløden, de hele æg, blødgjort smør og flormelis.
Hvedemel tilsættes og æggehviderne piskes stive og vendes i.
Dejen bredes ud på et stykke bagepapir (ca. 45 x 20 cm).
Bages i ca. 20 min ved 195 grader. Når bunden er ude af ovnen, kan man lægge et fugtigt klæde over, så den holdes fugtig til den skal rulles.

Cremefyld:
Mandlerne skoldes, smuttes og hakkes fint. Ristes let på en tør pande.
Piskefløden røres sammen med blød nougat i en gryde over svag varme. Skal småkoge ca 15 min under stadig piskning.
De ristede mandler tilsættes.
Cremen afkøles, og når den er næsten kold, smøres den over rouladebunden, der i forvejen er stænket med orangelikør.
Rulles forsigtigt sammen.

Overtræk:
De halve valnøddekerner skoldes med kogende vand og skindet fjernes forsigtigt. De vendes i den smeltede sukker på panden og lægges til afkøling.
Den mørke chokolade smeltes over vandbad (eller i en chololadesmelter) – må ikke kommer over 30 grader.
Chokoladen pensles på langs af rouladen.
Pynt med de karamelliserede valnøddekerner og pistachenødderne.

(Denne opskrift blev skrevet ned af Ellen Møller i 1986 og har siden været en fast del af juletraktementet)