3. Gode råd og gyldne regler

Gode råd
1.
Lav oversigt over hvad du har i fryseren, evt. over alle typer af ingredienser i dine søjler.
Så kan du planlægge måltid på vejen hjem i bus eller tog, i frokostpausen, eller i sofaen. Og du kan tage listen med i når du køber ind, hvis den ligger på din telefon.
2.
Tilbered altid store portioner, så du kan fryse ned eller gemme i mindre enheder til en anden dag.
Hver gang.
3.
Køb stort ind. Gerne på nettet, så du ikke impulskøber, men køb til dine søjler.
4.
Afsæt tid til en gang imellem at fylde op i søjlerne
5.
Har du for meget frisk frugt eller grønt, så frys det ned, eller sylt eller henkog det. Så kan det bruges senere.

Gyldne regler – frysning af frugt og grøntsager
1.
Fryses så hurtigt som muligt efter høst / indkøb, således bevares flest C-vitaminer
2.
Grøntsager blancheres først – dvs. et kort opkog i vand
3.
Når de skal bruges: Undlad så vidt muligt at tø grøntsager og frugt op inden tilberedning. Således holder du bedst på vitaminer, proteiner og mineraler.

Gevinster ved at fryse ned
• Du bevarer vitaminer, mineraler og smag
• Du udnytter sæsonens råvarer og friskhed hele året
• Du sparer tid, fordi du altid har et lager
• Du undgår spild, fordi du bruger det, du tør op

Gyldne regler – holdbarhed ved frysning (kilde: Alletiders kogebog)
Bagværk Fedholdigt 2 – 3 mdr.
Magert 4 – 5 mdr.
Fisk Fed 2 – 3 mdr.
Mager 3 – 6 mdr.
Fiskefars 1 – 2 mdr.
Gravet og røget fisk 3 – 4 uger
Fjerkræ og æg Fedt 5 mdr.
Magert 8 – 10 mdr.
Hele æg og blommer 6 mdr.
Æggehvider 8 mdr.
Frugt og grøntsager Frugt 10 – 12 mdr.
Grøntsager 6 – 12 mdr.
Kød Kalv 6 – 8 mdr.
Lam og får 10 mdr.
Svin, fedt 3 mdr.
Svin, magert 6 mdr.
Hakket kød 4 mdr.
Mejeriprodukter Mælkeprodukter 3 mdr.
Ost 3 – 4 mdr.
Beregnet mængde pr. person (kilde: Alletiders kogebog)
Diverse Pasta 100 – 150 g.
Ris, løse ¾ – 1 dl.
Suppe – som forret uden fyld 3 dl.
Suppe som hovedret 5 dl.
Suppe som natmad 4 dl.
Sauce ½ – 1 dl.
Frugt, dessert 200 – 250 g.
Fisk Fisk, urenset 400 g.
Fisk, renset – fileter 275 – 300 g.
Hel torsk 400 – 450 g.
Udskåret torsk 250 – 350 g.
Frokost Sild 30 – 50 g.
Kogte æg ½ stk.
Medister 50 g.
Leverpostej 20 g.
Frikadeller 2 stk.
Pålæg 2 skiver
Rejer 30 g.
Grøntsager Kartofler, renset vægt 150 – 250 g.
Kartofler til mos, renset vægt 200 – 300 g.
Grøntsager, rensede 150 – 200 g.
Salat 150 g. ???
Kød Kød med ben til gryderetter 200 – 250 g.
Kød med ben til steg 200 – 250 g.
Kød med ben til kogning 200 – 250 g.
Benfrit kød til kogning 150 – 175 g.
Benfrit kød stegt på pande 150 – 200 g.
Benfrit kød til gryderetter 75 – 150 g.
Hakket kød til kødsovs 75 – 125 g.
Hakket kød til bøf 100 – 150 g.
Hakket kød til fars afhængig af fyldstof 75 – 125 g.
Indmad 100 – 175 g.