Gode råd
1.
Lav oversigt over hvad du har i fryseren, evt. over alle typer af ingredienser i dine søjler.
Så kan du planlægge måltid på vejen hjem i bus eller tog, i frokostpausen, eller i sofaen. Og du kan tage listen med i når du køber ind, hvis den ligger på din telefon.
2.
Tilbered altid store portioner, så du kan fryse ned eller gemme i mindre enheder til en anden dag.
Hver gang.
3.
Køb stort ind. Gerne på nettet, så du ikke impulskøber, men køb til dine søjler.
4.
Afsæt tid til en gang imellem at fylde op i søjlerne
5.
Har du for meget frisk frugt eller grønt, så frys det ned, eller sylt eller henkog det. Så kan det bruges senere.
Gyldne regler – frysning af frugt og grøntsager
1.
Fryses så hurtigt som muligt efter høst / indkøb, således bevares flest C-vitaminer
2.
Grøntsager blancheres først – dvs. et kort opkog i vand
3.
Når de skal bruges: Undlad så vidt muligt at tø grøntsager og frugt op inden tilberedning. Således holder du bedst på vitaminer, proteiner og mineraler.
Gevinster ved at fryse ned
• Du bevarer vitaminer, mineraler og smag
• Du udnytter sæsonens råvarer og friskhed hele året
• Du sparer tid, fordi du altid har et lager
• Du undgår spild, fordi du bruger det, du tør op
Gyldne regler – holdbarhed ved frysning (kilde: Alletiders kogebog) | ||
Bagværk | Fedholdigt | 2 – 3 mdr. |
Magert | 4 – 5 mdr. | |
Fisk | Fed | 2 – 3 mdr. |
Mager | 3 – 6 mdr. | |
Fiskefars | 1 – 2 mdr. | |
Gravet og røget fisk | 3 – 4 uger | |
Fjerkræ og æg | Fedt | 5 mdr. |
Magert | 8 – 10 mdr. | |
Hele æg og blommer | 6 mdr. | |
Æggehvider | 8 mdr. | |
Frugt og grøntsager | Frugt | 10 – 12 mdr. |
Grøntsager | 6 – 12 mdr. | |
Kød | Kalv | 6 – 8 mdr. |
Lam og får | 10 mdr. | |
Svin, fedt | 3 mdr. | |
Svin, magert | 6 mdr. | |
Hakket kød | 4 mdr. | |
Mejeriprodukter | Mælkeprodukter | 3 mdr. |
Ost | 3 – 4 mdr. |
Beregnet mængde pr. person (kilde: Alletiders kogebog) | ||
Diverse | Pasta | 100 – 150 g. |
Ris, løse | ¾ – 1 dl. | |
Suppe – som forret uden fyld | 3 dl. | |
Suppe som hovedret | 5 dl. | |
Suppe som natmad | 4 dl. | |
Sauce | ½ – 1 dl. | |
Frugt, dessert | 200 – 250 g. | |
Fisk | Fisk, urenset | 400 g. |
Fisk, renset – fileter | 275 – 300 g. | |
Hel torsk | 400 – 450 g. | |
Udskåret torsk | 250 – 350 g. | |
Frokost | Sild | 30 – 50 g. |
Kogte æg | ½ stk. | |
Medister | 50 g. | |
Leverpostej | 20 g. | |
Frikadeller | 2 stk. | |
Pålæg | 2 skiver | |
Rejer | 30 g. | |
Grøntsager | Kartofler, renset vægt | 150 – 250 g. |
Kartofler til mos, renset vægt | 200 – 300 g. | |
Grøntsager, rensede | 150 – 200 g. | |
Salat | 150 g. ??? | |
Kød | Kød med ben til gryderetter | 200 – 250 g. |
Kød med ben til steg | 200 – 250 g. | |
Kød med ben til kogning | 200 – 250 g. | |
Benfrit kød til kogning | 150 – 175 g. | |
Benfrit kød stegt på pande | 150 – 200 g. | |
Benfrit kød til gryderetter | 75 – 150 g. | |
Hakket kød til kødsovs | 75 – 125 g. | |
Hakket kød til bøf | 100 – 150 g. | |
Hakket kød til fars afhængig af fyldstof | 75 – 125 g. | |
Indmad | 100 – 175 g. |