Kagen består af en makronbund, to almindelige lagkagebunde, et lag med æblemos, et lag med othellocreme og pyntet med flødeskum og ristede hasselnødder.
Start med at lave vaniljecreme da den skal blive kold i løbet af processen
1 polynesisk vaniljestang
40 g. sukker
30 g. majsstivelse
3 dl. sødmælk
3 dl. piskefløde
2 æggeblommer
1) Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en kniv.
Mas vaniljekornene sammen med en anelse af sukkeret med kniven, så kornene skilles ad.
2) Bland vaniljesukker, sukker og majsstivelse. Pisk det godt med 1 deciliter af mælken.
Tilsæt æggeblommerne.
3) Kog de resterende 2 dl. mælk samt 1,5 dl. af fløden op i en gryde med den tomme vaniljestang. Den resterende piskefløde gemmes til senere brug.
4) Når mælkefløden koger, tilsættes majsblandingen – pisk godt i nogle sekunder
til cremen koger og tykner.
5) Kom straks den færdigkogte creme op i en kold beholder. Læg et stykke husholdningsfilm direkte ovenpå vaniljecremen, så der ikke dannes kondens. Afkøl cremen helt.
6) Den iskolde vaniljecreme piskes glat med et piskeris.
I en anden skål piskes de resterende 1,5 dl. fløde til skum og dette vendes forsigtigt sammen med den piskede vaniljecreme til en flødecreme.
Derefter laves en makronbund
200 g marcipan
100 g sukker
3 æggehvider
Rør marcipan, sukker og æggehvider godt sammen til en lind masse. Tegn en cirkel på 26 cm på et stykke bagepapir og sprøjt makrondejen ud i cirklen.
Bag bunden ved 200 grader i ca. 20 minutter til bunden er fast og gylden.
Der laves to lagkagebunde – som dog også kan købes
150 g hvedemel
100 g sukker
4 æg
1 tsk bagepulver
Pisk æg og sukker luftigt, og sigt mel og bagepulver i æggemassen. Tegn en cirkel på 24 cm på to stykker bagepapir, fordel dejen ligeligt og smør den ud. (De må gerne være lidt mindre end makronbunden)
Bag bundene ved 190 grader i ca. 10 minutter til bunden er lys gylden.
Så laves æblemosen
Æblemos kost af ca. 1 kg. skrællede æbler tilsat en halv deciliter vand. I alt ca. 1 kg. færdig mos.
Æblemosen smages til med ca. 5 spsk. sukker, eventuelt æbleeddike, citronsaft (jeg har også med succes brugt limoncello).
Mens æblemosen er lun tilsættes 5 blade husblas som er udblødt ti minutter i vand.
Æblwmosen kan tilsættes lidt hakkede og ristede hasselnødder, for at give lidt mere bid.
Opbygning af kagen – del 1
1 lagkagering 26 cm. i diameter
1 bånd kageplast
1) På serveringsfadet lægges en lagkagering som fores med plastbånd, og der drysses en stor teske sukker ud i ringen på fadet.
2) I bunden lægges makronbunden. Ovenpå bunden fordeles den nu afsvalede æblemos, som smøres godt ud til kanten, så der ikke er luft mellem plastbåndet og æblemosen.
3) Derefter lægges en lagkagebund, som trykkes godt let ned i mosen, uden at den dog bliver skæv eller går i stykker. Bunden kan evt stænkes med portvin eller lignende efter smag. Brug ca. 2 spsk., hvis det skal kunne smages.
4) Vaniljecremen, hvor flødeskummet lige er vendt i, fordeles på bunden og den synlige del af æblemosen. Igen skal der smøres godt ud til kanten.
5) Den sidste bund lægges på og trykkes let til, så den sidder fast, men uden at cremen kommer op i siderne.
Opbygning af kagen – del 2/dag 2
5 dl piskefløde til at pynte kagen med
Ca. 20 g. ristede hasselnødder.
Når kagen har sat sig i køleskabet, gerne natten over frigøres kageringen, og plasten pilles af. Pisk fløden til skum, og smør derefter ca. en 1/4 ud på siderne og toppen, så de bliver helt dækket af et tyndt lag.
Resten fyldes i en sprøjtepose (ad flere omgange), og sprøjtes med stjernetyl på siderne og toppen.
På toppen drysses lidt ristede hasselnødder på en dekorativ måde.
(Christian)