Juleand à la Hüttemeier

Klar til stegning!
Dette er legendariske Kirsten Hüttemeiers “vidundermetode” til stegning af juleanden til 4-5 personer. Anden steges aftenen før, så man undgår stress selve juleaften 🙂

1 frisk and på ca. 3 kg
lidt salt
ca. 2 – 4 dl vand
2 – 3 æbler
ca. 12 svesker
1 bouillon-terning
1/4 l piskefløde til sovs
Salt og peber

Fjern eventuel pose med indmad fra anden. Gnid den med lidt salt, og læg den direkte i en bradepande.
Skræl æblerne og skær dem i både. Fyld nogle af æblestykkerne og sveskerne i anden og luk med kødnåle. Læg resten ved siden af anden i bradepanden. Tilsæt ca. 2 del vand samt en knust bouillon-terning.
Bradepanden sættes ind nederst i ovnen på 225 grader. Her skal den stå til vandet begynder at piple i kanten. Derefter skrues der ned på 200 grader.
Her skal anden stå og “små-putre” i ca. 2½ time. Hold øje med at der hele tiden er vand i bradepanden – tilsæt evt. yderligere kogende vand hen ad vejen.

Når anden er stegt færdig, stilles den til afkøling på køkkenbordet. Når den er kold, skæres den ud i passende stykker, der sættes i køleskabet til næste dag.

Sauce:
Skyen i bradepanden sies og stilles til afkøling. Fedtet tages fra og gemmes til næste dag. Skyen tilsættes piskefløde og smages til med salt og peber. Sættes i køleskabet til næste dag.

Juleaften pensler man andestykkerne med lidt andefedt, og lægger dem i et ildfast fad. Stil fadet i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter – eller til skindet er sprødt.

Alternativ sauce:
Kog ca. 1/4 l fond på andeskrog, evt. hals, hjerte og kråse fra anden tilsat porretoppe, persillerod og persille. Si denne.
Bag en rough af mel og smør, tilsæt sky fra anden (se ovenfor) samt fond.
Smag til med piskefløde, rødvin og evt. soyasauce.

(Lea)